Emotionele chantage: hoe lang laat jij je nog tegen houden?

“Ik weet al nauwelijks hoe ik het moet volhouden, maar nu de vakantie eraan komt, zie ik het echt niet meer zitten.” Hij zegt dit direct als ik de telefoon opneem.

Hans is 47 jaar, getrouwd met Marie en vader van 20-jarige dochter Mariette . Marie heeft last van dwang, maar vindt zelf niet dat ze een probleem heeft.  Hans kan bijna niets doen wat hij zelf. Of het gaat om hoe zijn kleding neerlegt, eten klaarmaakt, de tuin bij houdt, hoe laat hij van zijn werk thuis komt…..altijd moet het anders van Marie. Wat Hans heel erg vindt is dat zijn dochter het gedrag van haar moeder over heeft genomen. Mariette woont op kamers, maar is in de zomerperiode thuis.

Over twee weken heeft Hans ook vakantie en dat betekent dat hij de afleiding van zijn werk kwijt is. Veel ruzies en escalatie. Nog meer dan normaal. Hans vertelt zijn verhaal en het is een pittig verhaal. “Ik zou graag je hulp willen, maar dat kan niet. Als Marie erachter komt dat ik je bel, is het huis te klein. Maar het doet me goed om van jou te horen dat het niet aan mij ligt.”

Ik maak dit vaker mee. Een partner of ouder ziet dat hij een probleem heeft en is bereid om daar iets aan te gaan doen. Juist met de intentie om het thuis beter te maken. De ander verbiedt dit. Dit is emotionele chantage en zorgt ervoor dat iemand nog meer meegaat in het vermijden of meedwangen.

Waar ik eerst huiverig was voor een online training, ben ik nu blij dat ik deze wel heb gemaakt. Ook Hans gaat er mee beginnen. Op de momenten dat hij niet gezien wordt en in zijn tempo. En hoewel ik binnenkort op vakantie ga, heeft hij daar geen last van. Hij hoopt dat het gaat lukken om na mijn vakantie met mij te Skypen. Ik zet de afspraak in mijn agenda en zal over een paar weken zien of Hans zover is dat hij dit aandurft.

Herken je deze situatie: angst, dwang, vermijden, meedwangen, geen vrijheid hebben, emotionele chantage? Wil jij ook in jouw veiligheid en jouw mogelijkheden hulp? Lees hier meer.

 

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter