Emoties zijn net kinderen in de auto – Pamela deel 17

Pamela heeft het eerste coachtraject afgesloten en heeft besloten door te gaan voor een tweede traject. Ze kan de stappen van de Boonstra-methode goed toepassen, maar merkt ook dat er daardoor iets anders in beweging komt. Emoties.

Er is ongemerkt toch al veel veranderd.
Waarom ben ik er dan niet blij mee?
Dat is de vraag die mijn vriendin Mara mij gisteren stelde. We hadden in de stad afgesproken voor een kop koffie.
De laatste keer bij Thea hebben we het daar ook over gehad. Ze waarschuwde me al dat het een valkuil kan zijn dat ik te snel en te veel wil.
Liefdevol en zorgvuldig, daar gaat het om en dat wil ik ook. Vanwaar dan mijn ontevredenheid?

Wat doe ik met mijn emoties?

De laatste jaren ben ik weinig boos geweest. Of misschien wel geweest, maar heel diep weg gestopt zodat het maar niet naar buiten kwam. Dat was een luxe die ik me niet kon permitteren.

Thea maakte een mooi vergelijk: “Je kunt emoties vergelijken met kinderen in de auto. Stop je ze weg in de kofferbak? Zet je ze aan het stuur? Of laat je ze op de achterbank waar je ze in de gaten kunt houden?”

Als ik dit aan Mara vertel, besef ik dat ik goed was in wegstoppen.
Nu krijgen ze de kans om er te mogen zijn en dan zet ik ze gelijk achter het stuur.
Het klopt dat ik me heen en weer geslingerd voel.

Er is ook rust

Natuurlijk ben ik blij dat het beter gaat thuis. De sfeer is echt verbeterd. Het is moeilijk uit te leggen. Want natuurlijk is de angst en dwang van Pieter niet weg, maar toch is het iets meer ontspannen in huis. De kinderen zijn vrolijker. En het lukt mij echt om naar mijn eigen kamer te gaan en er dan niet te zijn voor Pieter. Zelfs de kinderen houden daar rekening mee.
(Thea zegt dat jullie, die dit lezen, ook echt begrijpen)

Ik heb het gevoel dat ik heel voorzichtig weer een beetje ga ademhalen.
Maar bedenken en zeggen wat ik wil, betekent ook dat er ruimte komt voor wat ik wel en niet leuk vind, waar ik boos om word.  En dat ik bang ben dat het weer helemaal instort.
Emoties dus.
Volgende week weer naar Thea. Een nieuw stappenplan ligt alweer klaar om te bespreken en dit ga ik ook eens vragen.

Een deel van Pamela gemist?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *