Eerst de psycholoog en daarna een coach. Of toch niet?

psycholoog

Uit onwetendheid wordt vaak het advies gegeven om naar een psycholoog te gaan. Juist voor naasten van angst en dwang is dit vaak niet de persoon waar ze de handvatten krijgen die ze nodig hebben.

Martijn is 35 jaar en heeft sinds vier jaar een relatie met Sonja. Begin dit jaar heeft Martijn mijn E-book “Drie helpende tips bij angst of dwang in het gezin” gedownload. Daarna heb ik Martijn gesproken via het gratis Skypegesprek.

Hij vertelde dat Sonja veel last heeft van angst en dwang. Dit is ontstaan na het doormaken van kanker. Het gaat goed met Sonja maar hij moet haar veel geruststellen, ook als hij niet thuis is. Hij zorgt dat thuis de situatie voor Sonja rustig blijft. Dit kost hem veel tijd en energie en begint problemen te geven op zijn werk. Sonja staat op het punt te beginnen met behandeling voor haar angst en dwang.

Ik heb Martijn in het Skypegesprek advies kunnen geven en een voorstel gedaan voor een traject bij mij.

Een week later kreeg ik een mail dat hij erg blij was met het gesprek met mij. Hij kon zijn verhaal kwijt, had zich werkelijk begrepen gevoeld en kon goed aan de slag met mijn advies.

De psycholoog wordt vergoed (of niet?)

Zijn huisarts had hem geadviseerd naar een psycholoog te gaan. Omdat dit vergoed wordt, is hij dit gaan doen.

Twee weken geleden belde Martijn mij om een afspraak te maken. Ik vroeg hem hoe het ging. “Niet goed” vertelde hij. De behandeling van Sonja had effect gehad, maar ze was er mee gestopt en hij merkte dat de angst en dwang er weer langzaam insloop En daarmee ook het beroep dat zij op hem doet. Hij was een aantal keer bij de psycholoog geweest, maar hij wist nog steeds niet hoe hij Sonja kon geruststellen en zich kon focussen op zijn werk en energie kon overhouden om te gaan sporten.

Een coach met ervaring

Martijn heeft de eerste sessie bij mij gehad. Aan het eind zei hij: “Wist mijn huisarts maar wat jij doet! In dit uur heb ik meer geleerd dan in het traject bij de psycholoog. Jij kunt én goed luisteren én je geeft mij praktische tips die ik vanavond met Sonja durf te bespreken. Oh ja, de huisarts was vergeten te vertellen dat ik voor de psycholoog een eigen bijdrage moest betalen.”

Therapie of coaching

Martijn en Sonja zijn niet hun werkelijke namen. Het verhaal is wel echt. Meer dan de helft van mijn cliënten is eerder bij een psycholoog geweest. Zij hebben geen therapie nodig, maar een luisterend oor van iemand die hen werkelijk begrijpt en van daaruit begeleiding kan geven hoe zij zich los kunnen maken van de angst of dwang van hun partner. Dit alles met liefde voor hun partner.

Sonja ken ik niet. Maar ik heb er vertrouwen in dat Martijn weer in zijn eigen kracht gaat staan en dat gaat Sonja én hun relatie ten goede komen.

 

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter