De kast is opgeruimd!

“De kast is opgeruimd”. Dat zijn de vier woorden in het appje dat ik van Ella krijg. Er komt een glimlach op mijn gezicht. Ik app terug: YES!

Ella heb ik tien jaar geleden leren kennen. Als je iemand ontmoet die ook te maken heeft met angst en dwang in het gezin, heb je snel iets te delen. De verschillen in ons gezin waren groot, maar onze zoektocht hoe wij er mee om moesten gaan was hetzelfde. Onze overeenkomst is dat wij beiden de verandering in ons gezin hebben ingezet. Met veel ups en downs is onze situatie, en die van onze gezinnen, zo veel beter geworden. De pieken en dalen hebben we gedeeld. Heerlijk om iemand te hebben die begrijpt wat je bedoelt.

Hans, de man van Ella, had last van angst en dwang die zich op allerlei manieren uitte. Zichtbaar en onzichtbaar. Moeite hebben om dingen op te ruimen en weg te gooien was er één van. Ella kon daar met regelmaat last van hebben. Anderzijds was ze blij met de dingen die wel allemaal goed gingen.

Vorig jaar vertelde ze dat ze had besloten om zich niet meer aan die ene kast “met rommel en dingetjes” te irriteren. Voor Hans was dat echt een lastig ding. Als Ella het zou forceren, was ze niet in liefde en zorgvuldigheid bezig. Elke relatie kent zulke irritaties, dus…..

En nu was daar haar appje. “De kast is opgeruimd”.

Ella is de laatste weken allerlei plekken in huis aan het opruimen geweest. Je kent het wel, van die lades, planken en hoekjes waar je alles neerlegt waarvan je eigenlijk niet weet wat je er mee moet. De kast liep ze met een wijde boog omheen. Tot nu. Zomaar opeens, terwijl Hans erbij was, heeft ze de kast open gedaan en is begonnen met de eerste plank.

“Waarom lukte het nu wel?” vraag ik. Ella vertelt dat ze het laatste jaar steeds meer de gelijkwaardigheid in hun relatie terug voelt komen. Hans heeft zijn gebruiksaanwijzing, waar angst en dwang waarschijnlijk altijd een onderdeel van zal zijn. En Ella weet dat zij ook haar gebruiksaanwijzing heeft. Zoals ieder mens.

Haar angst, voor de angst en dwang van Hans, is al jaren aan het verminderen. Ze is reuze trots dat ze hier nu weer een stap in gezet heeft.

“Toen ik begon met de kast vond ik het toch spannend. Ik bleef bewust rustig en ontspannen. Wat goed lukte is dat ik Hans niets heb opgedrongen. Als hij iets niet wilde weggooien, had ik daar geen negatief oordeel over. Het grappige is dat er heel veel is weggegaan uit de kast.” Ik ben blij voor Ella, want ik herken zo goed wat ze bedoelt.

“Mag ik dit gebruiken voor een blog?” app ik haar. Een smiley is het antwoord.

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter