Hoe krijg jij jouw cliënt in beweging?

Niet voor mij, maar om deze begeleiding voor iedereen in Nederland en België mogelijk te maken. Cliënten vragen er om!

Een manier om je cliënt, die vast zit in het patroon van een ander, op een zorgvuldige en betrouwbare manier in beweging te krijgen. De Boonstra-methode doet dit effectief en werkend in de onderlaag.

Het is lastig om iets te bereiken bij cliënten die vastzitten in het patroon van een ander. Je kunt hierbij denken aan cliënten die een gezinslid hebben met psychische klachten. Zij hebben het gevoel en de ervaring dat ze mee moeten bewegen met hun gezinslid en de uiting van deze klachten. Als zij dat niet doen ontstaat er bij de ander angst, paniek of agressie.

Herken je de weerstand van je cliënt?

Jouw cliënt heeft weerstand om het anders te gaan doen. En kan daarvoor heel wat argumenten opnoemen. Hij of zij heeft al zo vaak geprobeerd om te zorgen dat het anders gaat. Het effect is over het algemeen dat het thuis escaleert. De ander raakt totaal in paniek, gaat nog meer dwangrituelen uitvoeren, eetstoornissen verergeren of iemand wordt echt agressief.

Op deze manier leert jouw cliënt het wel af om te proberen iets te veranderen. Als de situatie maar een beetje rustig blijft.

En hier zit precies de kern. Zij proberen – met alle liefde en goede bedoelingen – het gedrag van de ander te veranderen. Zij proberen te zorgen dat de psychische klachten van hun gezinslid minder worden. Die ander gaat daar tegen in. Voor de meeste psychische diagnoses helpt het niet om er tegen in te gaan, uitleg te geven over de logica van klachten of boos te worden. Integendeel, meestal wordt het daardoor erger.

Als coach of therapeut heb je waarschijnlijk al veel adviezen gegegen, die niet het gewenste effect hebben bij je cliënt.

Emotionele chantage

Mensen zitten vast in het patroon van de emotionele chantage, waardoor ze toegeven aan het gedrag van de ander. Vanuit hun eigen angst voor de reactie van de ander. Dit is nooit helpend.

Vergelijk het met een klein kind dat zeurt om een snoepje. Op een gegeven moment geeft de ouder dat snoepje om van het gezeur af te zijn. Het kind leert dat zeuren beloond wordt en zal de volgende keer nog langer doorzeuren en anders een driftbui krijgen.

Hoe kan je cliënt uit dit patroon komen?

Wat je cliënt doet is focussen op het gedrag van de ander. Ik leg uit dat ze het onkruid aan het verzorgen zijn. Vertroetelen, besproeien, regelmatig boos wegrukken, maar het onkruid komt groter terug. Door de aandacht te verleggen naar het verzorgen van mooie bloemen en planten, ontstaat er iets anders. Het onkruid zal niet verdwijnen, maar wel minder worden. De andere bloemen en planten  gaan ruimte innemen. Daarnaast geeft het verleggen van de aandacht veel rust in huis.

De Boonstra-methode

Er is een manier om je cliënt in vertrouwen te leren dat hij of zij niet overgeleverd is aan het gedrag van de ander. Door een goede begeleiding vanuit de Boonstra-methode neem je je cliënt mee in de volgende stappen:

  • Leren herkennen van de eigen angst en op welke manier deze zich uit
  • Inzicht in het patroon van emotionele chantage
  • Duidelijk zijn en grenzen aangeven (ja zeggen, ja doen)
  • Stappenplan om kleine concrete veranderingen in te zetten

De laatste stap is mogelijk omdat de cliënt vanuit de eerdere stappen het vertrouwen heeft dat hij of zij wèl iets mag en kan veranderen.

Wat levert het jou op?

Dit is de ervaring van een coach die ik heb opgeleid in de Boonstra-methode:

Wat mij aantrekt in de Boonstra methode is het feit dat het gaat om de naasten, en niet om de persoon met de ‘diagnose’. Het doorbreken van patronen op een liefdevolle en positieve manier. Daarnaast zijn de instrumenten die worden aangereikt bruikbaar en komt het met gevoel en visualisatie goed ‘binnen’. De trainingsdag was zinvol, mooi, concreet en voelbaar. Als je zelf oefent en je kwetsbaar kunt opstellen dan raakt het je echt. Kijk er naar uit om er mee aan de slag te gaan

Mijn missie

Het is mijn missie dat naasten weten dat zij niet vast hoeven te zitten in het patroon van hun gezinslid, ook niet als er sprake is van een GGZ-diagnose.

Zelf heb ik bijna 20 jaar vast gezeten in de angst en dwang van mijn partner en zoon. Niet wetend dat ik eruit kon. Daarnaast waren mijn eenzaamheid, angst en schaamtegevoel te groot. Mijn verandering is de motor geweest in ons gezin, met een ongelooflijk positief resultaat. Mijn zoektocht heeft ertoe geleid dat de Boonstra-methode nu bestaat.

Voel jij je aangesproken door mijn missie? Laat het me weten! dan vertl ik je alles over de mogelijkheden om dit te leren.

Ik ben op zoek naar coaches en therapeuten die het aandurven om de problematiek van hun cliënt op een andere manier te benaderen. Niet voor mij, maar om voor iedereen deze begeleiding mogelijk te maken.

Lees hier ervaringen met de Boonstra-methode van coaches en clienten.

Wil je vaker mijn blog lezen?
En op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Laat een reactie achter