Cliënten vertellen oud

VIP-dag

Augustus 2017

Sonja had ook tijdens de VIP-dag nog steeds de overtuiging dat het bij haar waarschijnlijk niet zou lukken om iets te veranderen. Een uur nadat ze thuis was kreeg ik van haar een mail dat het haar al gelukt was. Geweldig! Zo kijkt zij terug naar de de VIP-dag:

Ik heb de VIP dag als werken aan mezelf, mijn verhaal open kunnen delen, mijn moeilijkheden te bespreken om te leven met een partner die lijdt aan een dwangstoornis. Dat gaf zoveel ruimte. Ik heb echt inzicht gekregen wat ik anders kan doen. Niet tegen de dwang in maar met begrip voor de dwang maar zeker ook, met respect voor mijn grenzen. Ik werd emotioneel geraakt in een oefening en dat gaf me zoveel inzicht en steun. Die oefening gebruik ik nu in een moeilijke situatie en helpt me direct. Achteraf zie ik verandering in, wat lijkt, kleine dingen maar die zo belangrijk voor me zijn en me terugbrengen bij mezelf. Ik raakte mezelf kwijt in de dwang en neem nu beetje bij beetje weer mijn eigen stukje terug. Ik ben blij dat ik deze stap heb gezet. De begeleiding/ondersteuning van Thea vond ik fijn. Het voelde heel gewoon. Alleen was me dit niet gelukt.

Thea, ik vind dat je een goed en snel inzicht hebt. Je handelt echt uit jezelf, uit je eigen openheid en eerlijkheid en dat gaf mij veiligheid om ook open, eerlijk en in kwetsbaarheid te mogen zijn. Dank je wel.

De Boonstra-methode, training voor coaches en therapeuten

Wat trekt mij aan in de Boonstra methode? De methode biedt op een overzichtelijke en krachtige wijze praktische handvatten. De methode heeft een kop en een staart en is resultaatgericht. Prachtig dat door zelf verandering aan te brengen er beweging komt in een vastgeroest patroon.

Hoe vond ik de trainingsdag? Naast de goede trainingsruimte en goede faciliteiten, was de trainingsdag zeer leerzaam waarbij de Boonstra-methode goed is toegelicht. Ook door het zelf doen van de oefeningen merkte ik dat het inzichten oplevert waarbij ik zelf verandering kan aanbrengen. De dag duurde voor mij te kort , dit is bedoeld in positieve zin aangezien er nog zoveel te leren/bespreken valt.

Sylvia Janssen www.zowerkthet.nu   Augustus 2017

Wat mij aantrekt in de Boonstra methode is het feit dat het gaat om de naasten, en niet om de persoon met de dwang en angst. Het doorbreken van patronen op een liefdevolle en positieve manier. Daarnaast zijn de instrumenten die worden aangereikt bruikbaar en komt het met gevoel en visualisatie goed ‘binnen’. De trainingsdag was zinvol, mooi, concreet en voelbaar. Als je zelf oefent en je kwetsbaar kunt opstellen dan raakt het je echt. Kijk er naar uit om er mee aan de slag te gaan♥

Sandra van der Hor http://ksr-cc.nl/   Augustus 2017

Facebookgroep

Vrouw, 56 jaar:

Ik vind het fijn dat ik met deze Facebookgroep in aanraking ben gekomen. Het voelt zeker als een veilige plek, met name ook omdat het een geheime groep is. Er is veel openheid.
De info die er gegeven wordt, vind ik erg goed. En ook de opdrachten spreken me aan, met name het praktische karakter ervan.

Soms erg confronterend, om zo (opeen andere manier) toch weer bezig te zijn met de DWANG. Dat geeft soms weerstand, maar ik probeer steeds in mijn hoofd te houden dat dit eigenlijk in het belang is van mezelf en daarmee ook invloed zal hebben op de persoon met dwang.

Bij de vragen over mezelf moet ik soms veel moeite doen het antwoord te zoeken, omdat ik blijkbaar nog zo weinig ruimte heb genomen voor mijn eigen wensen/vragen/ behoeften. Maar ik ben op weg!

Zeer fijn dat je uit eigen ervaring spreekt en ook af en toe komt met persoonlijke voorbeelden.

Vrouw, 48 jaar:

De Facebookgroep sluit voor mij mooi aan op het individuele traject bij jou. Sommige oefeningen die we gedaan hebben, komen via de groep op Facebook weer terug en daardoor beklijven ze ook beter. Ook is het prettig om ervaringen van andere mensen te lezen, omdat het zo ontzettend fijn is te weten dat je niet alleen bent met deze problematiek.

Het is ook prettig dat je als deelnemer zelf bepaalt of je wel of niet actief met een onderwerp aan de slag gaat en dat je later een Facebook live kunt bekijken. Ik ben wel benieuwd op welk moment de groep voor mij zijn waarde verliest, wellicht als alles een keer voorbij is gekomen en er veel nieuwe mensen zijn met wie je weer een beetje van voren af aan begint. Maar dat is moeilijk in te schatten. Vooralsnog kijk ik uit naar de komende weken en waar we mee aan de slag gaan. De groep voelt zeker veilig en de Facebook lives vind ik een heel erg goede aanvulling op de groep. Ik vind het ook lekker afwisselend wat je doet met opdrachten, uitspraken, foto’s en de FB live. En ik kijk altijd uit naar je reacties ;-).

Vrouw:

Voor mij levert deze groep op dat ik in mijn eigen tijd en tempo kan lezen en werken aan de opdrachten. Ik herken heel veel en omdat anderen reageren op opdrachten maakt dat dat ik mij verplicht voel ook de opdracht te doen. Wat juist goed is anders zou ik het laten liggen en dan heb ik die ervaring niet gehad terwijl dit juist goed is, ondanks dat het confronterend kan zijn.
Wat ik jammer vind is dat er veel gedeeld kan worden in de groep, maar dat ik het werkelijke live contact wel mis. Ik weet dat je zo nu en dan een workshop geeft maar dat is vaak op momenten dat ik niet kan en ik vind het reizen op dit moment te vermoeiend naast het volgen van een workshop. Helaas.

Het levert mij op dat ik bewust aan de slag moet met mijzelf. Na denken over situaties en mijn gevoelens. Bewust worden wat ik doe en met welke reden ik dat, tot nu toe, zo doe. Dat ik besef dat ik dingen uit gewoonte doe en dit eigenlijk niet goed is voor mij. Dit mag ik gaan voelen.

Doordat je veel informatie geeft vanuit je eigen ervaring zijn de opdrachten heel goed te begrijpen.
De opdrachten kunnen veel in mij los maken. Soms kan ik de opdracht ook niet direct maken/doen op het moment dat ik de opdracht gelezen heb. Het is dan fijn dan ik het terug kan lezen of luisteren en de opdracht kan uitvoeren op het moment dat voor mij het juiste moment is.

De Facebook Live maakt het tastbaarder dan alleen geschreven tekst. Fijn om je zo nu en dan toch even te zien al is het op mijn computer.

Vrouw:

Ik was sterk op zoek naar herkenning en erkenning. Waar kan ik als partner terecht met mijn vragen en mijn stuk waar ik tegen aan loop. Bij de FB groep zag ik direct dat ik niet de enige ben die vast zit in de dwang van de ander. Er met een buitenstaander over praten is zo moeilijk, hoe leg je uit aan anderen waarin je bent belandt?

In de FB groep voelt het veilig, er is voor mij geen schroom om mijn stuk te delen. Je leest dat andere net zo worstelen. De opdrachten stimuleren me om me bewuster te worden en zo fijn om mijn stuk te kunnen delen, niemand die het raar vind. Maar ook fijn om te lezen hoe andere er mee om gaan. Het geeft me steun. ik sta er niet alleen voor, zo voelt het.

Challenge

Mei 2017

Was leuk om mee te doen ! Was herkenbaar voor mij dankzij de dingen die ik geleerd heb van jou tijdens het traject dat ik bij je volgde. Ben me er nogmaals bewust van geworden dat het een blijvend leerproces voor mij is. Ik ben absoluut gegroeid en mijn valkuilen ken ik nu.

De term ‘emotionele chantage’ klonk behoorlijk zwaar. Toch klopt het wel en begrijp ik hem nu. De opdracht met de briefjes (boos/bang en rustig) vond ik verhelderend. De opdracht om iets voor mezelf te doen.; ik wilde graag naar het strand. Dit wilde ik alleen doen. Ik heb het tegen mijn gezin gezegd en ben gegaan. Eerst vreemd alleen, later heerlijk genoten. Ik heb mezelf de permissie gegeven om vrij te nemen van mijn gezin.

Wat heb je deze challenge prachtig opgezet. Het geeft mij een heel goed beeld van waar ik sta, dat ik al heel veel inzichten heb in waarom de dingen zijn gelopen zoals ze zijn gelopen en ook dat ik zo dankbaar ben dat ik al zoveel inzichten heb en al zoveel stappen gezet heb. Je tips zijn heel waardevol voor mij. Ik merk ook sinds ons gesprek van vorig jaar dat ik anders omga met de angst van mijn dochter. In kleine stapjes.

Individueel traject

Juni 2017

Over Mariëtte heb ik een blog geschreven. Dit is haar reactie op de blog en haar traject bij mij:

Ik heb met ontroering je blog gelezen en in me opgenomen.
Misschien raar maar ik vind het een “eer” dat mijn verhaal blogwaardig is door de goede afloop.
Wat heb je het goed en mooi verwoord.
Ook mijn zoon maakt enorme sprongen en is duidelijk weer de afstand aan het nemen ten opzichte van mij die voor ons beiden goed voelt en weer “gezond” is voor een fijne moeder-zoon relatie.
Ik heb veel aan de fijne maar ook confronterende gesprekken met jou gehad.
Nogmaals mijn dank daarvoor.

Januari 2017
Zojuist voor de 6e ( en tevens laatste keer) bij Thea geweest,  en ik ben zo blij dat ik deze stap weken geleden genomen hebt !  Al jaren kampt mijn dochter met een dwangstoornis, en al jaren ben ik aan het zoeken naar iemand die mij zou kunnen helpen hiermee om te gaan.   Het is toch min of meer een “geheim” wat je niet graag met iemand wil delen…..  Een psycholoog hiervoor benaderen gaf mij geen fijn gevoel en internet gaf mij ook geen oplossing.

Een artikel in de krant (gepubliceerd door Thea in “de week van de eenzaamheid”)  gaf mij net dat ene zetje.  Erg gespannen en emotioneel was ik de eerste keer,  het voelde heftig om privéproblemen bij een ander neer te leggen, en sceptisch als ik ben vroeg ik mij ook af of een coach mij meerwaarde zou kunnen geven.

Door Thea ben ik meer gaan inzien hoe om te gaan met mijn verdriet, angst, onzekerheid en soms irritatie en boosheid.  Het traject  heeft mij veel gegeven om anders denkend verder te gaan  en wat zo fijn is dat mijn dochter dit ook merkt !   Ook zij is blij dat ik hulp gezocht heb,   dit gaf haar namelijk ook het gevoel dat ik haar probleem serieus nam.

Het probleem wat mijn dochter heeft is uiteraard niet opgelost, en ik zal regelmatig een “valkuil” tegen komen, maar door de “handvatten” die ik mee heb gekregen  hoop ik hiermee goed  te kunnen omgaan.

Thea, ontzettend bedankt!   Je bent erg waardevol voor mij geweest,  en ik ben blij dat je altijd nog kan benaderen.

November 2016, Marga (52)
Mijn zoon heeft al jaren een angst- en dwangstoornis. Daarin vraagt hij veel van mij. Dingen die ik niet mag zeggen, woorden die ik niet mag gebruiken, andere dingen die ik dan moet doen of zeggen om de angst voor hem te neutraliseren.

Het is zo ontzettend moeilijk om dat patroon te doorbreken, omdat de angst bij hem hoog oploopt en de dwang daardoor erger wordt. Ik probeer dan altijd te zorgen dat hij weer rustig wordt en doe dan dingen die hij van mij vraagt. Dingen die ik eigenlijk niet wil doen.

Met hulp van Thea heb ik een andere stap kunnen zetten.

Ik heb mijn zoon verteld dat ik vaak onduidelijk ben naar anderen toe en dat ik daar last van heb.  Ik wil duidelijker gaan zeggen wat ik bedoel en me gaan houden aan de afspraken die ik zelf maak. Dat wordt voor hem gelijk concreet.

Voor mijn zoon had ik met zijn instemming handdoeken gekocht, die hij wel goed kon gebruiken.  Mijn zoon woont niet meer thuis en het stapeltje handdoeken lag al 5 maanden op hem te wachten.  Zo om de week komt hij wel thuis en zegt dat hij de handdoeken meeneemt, maar uiteindelijk bepaalt zijn dwang dat het elke keer niet het goede moment is om ze mee te nemen.

Ik heb hem nu gezegd dat ik de handdoeken graag aan hem wil geven. Mijn kasten zijn te vol en ik ben aan het opruimen.  Als hij de handdoeken niet wil, is dat natuurlijk prima, maar dan geef ik ze over twee dagen aan iemand anders, die ze dan komt ophalen.

Mijn zoon zegt dat hij de handdoeken graag wil hebben, maar dat hij ze nu niet kan meenemen, omdat dat te veel spanning oproept en ik hem onder druk zet.

Ik blijf rustig en zeg dat ik er echt geen plaats meer voor heb in mijn kasten en dat hij ze mag meenemen, anders worden ze over twee dagen opgehaald. Mijn zoon probeert nog een keer te stellen dat het nu niet kan, maar ik blijf rustig. Ik let op mijn ademhaling en houding en herhaal nogmaals dat ik een probleem heb met mijn volle kasten.

Nog wat na mopperend neemt hij de handdoeken mee naar huis.

Wat heb ik anders gedaan?  Ik heb een probleem opgelost waar ik zelf last van had. Mijn zoon mocht daarin zijn eigen keuze maken. En ik bleef benadrukken dat ik mijn probleem wilde oplossen. Door hierin duidelijk te zijn, ben ik eerlijk naar mezelf en naar anderen.

Door het op deze manier aan te pakken, is het mij gelukt.  Eerder had ik tegen hem gezegd dat hij de handdoeken moest meenemen en had ik me toch weer laten overhalen om ze twee weken te laten liggen. Daarbij was hij dan zeer geïrriteerd geraakt, omdat ik er telkens over begon en ik toch moet begrijpen dat hij ze niet kan meenemen.

Dit is veel fijner, geeft minder stress en strijd en daardoor hou ik energie over!

 

Online training

Maart 2017
Je verhaal in de video’s is heel duidelijk. Je houding en je stem komen geruststellend over, dat geeft mij moed om ermee aan de slag te gaan.

Het werkboek is duidelijk en geeft structuur.

Voor mij was het nieuw om zelfstandig met de opdrachten aan het werk te gaan. Hierin heb ik een vriendin gevraagd of ik de opdrachten ook met haar mocht bespreken. Dat was prettig. Daardoor kon ik eerlijker zijn over wat ik moeilijk vind en had ik een stok achter de deur.

Ik vind de inhoud echt heel goed en het klopte met het voorgesprek dat ik met jou heb gehad. Het feit dat ik zelf kan bepalen op welk moment ik verder ga, vind ik prettig.

 

VIP dag

Februari 2017, Eline (28 jaar)
Ik heb de VIP dag met Thea als een erg fijne maar zeker ook een intensieve dag ervaren. Thea is een rustig en zeer inlevend en vriendelijk persoon. Ze haalde bij mij naar boven waar ik als naaste nu werkelijk last van heb binnen mijn gezin. Daar waren verschillende opdrachten voor. Uiteindelijk hebben we besproken hoe ik het zelf anders kan aanpakken. Deze dag heb ik ontzettend veel geleerd over mezelf en hoe ik tegen de situatie in mijn gezin kan aankijken.

 

Workshop

November 2016 Terugblik op de workshop “Hoe blijf je bij zelf bij angst of dwang in je gezin?”

Mirjam (42): Het valt me op dat je het beste uit de mensen naar boven haalt en dat doe je op een bijzondere manier. Ik heb geleerd dat leren niet alleen cognitief is. Je maakt iets los, je zet iets in beweging. Vooral jouw manier van doen op het subtielere niveau, het onzichtbare niveau helpt om contact te maken met mezelf, doordat jij ook echt contact maakt met mij als deelnemer. Bij andere hulpverleners en coaches is mijn ervaring dat er nabijheid en begrip is, maar dan direct gevolgd door een zekere afstandelijkheid die past bij een professionele hulpverlener. Jij blijft meer in die nabijheid zitten. Dat is voor mij even wennen, even vreemd en even loslaten van de patronen en verwachtingen en ook weer even zoeken naar hoe dat eigenlijk voor mezelf voelt (want dat voelen voor mezelf zit naar de achtergrond gedrukt) en daarom dus ook wel een beetje eng. Maar het is wel wat mij helpt om uit de comfortzone te komen van de patronen waar ik nu in zit en die ik zo gewend ben.
En dat de sfeer vertrouwelijk was, goed was, aangenaam was. En dat je op de één of andere manier dichterbij komt, dat je echt meevoelt met de deelnemers… zonder dat je zelf in je eigen verdriet schiet.

Ineke (38): De sfeer was goed en open. En hoewel je elkaar niet kent, was er toch een gevoel van vertrouwen in de groep. Het was fijn dat de groep niet groot was.
De sfeer werd ook bepaald door de openheid van Thea als workshopleider. 
Besef dat ik ook mee doe aan het dwangen en misschien toch meer mee ga da ik zelf realiseer. Dat ik ook mijn eigen grenzen moet herkennen en aangeven en niet steeds als uitgangspunt de andere betrokkenen (dwanger en rest van de familie) moet nemen.

Marieke (45): Het heeft me een stukje hoop opgeleverd, omdat aangegeven is dat de techniek die we hebben geleerd echt werkt. Ik probeer nu meer vanuit die techniek te denken en haakjes te zoeken waarbij ik het kan toepassen.  De sfeer was huiselijk, intiem en respectvol.
Ik heb veel inzichten gekregen hoe groot de impact is op de familie.
Thea heeft een warme persoonlijke betrokkenheid.

Overige reacties van de deelnemers:

  • De sfeer was fijn, warm, vertrouwelijk, nodigde uit om te delen, respect naar elkaar, ik mocht en durfde mezelf te zijn
  • Deze middag heeft me opgeleverd dat ik bewust ben geworden hoe ik in situaties sta en hoe ik die – met rust – kan beïnvloeden
  • Deze middag heeft me energie en een positief gevoel gegeven
  • Ik heb geleerd om met mijn eigen onzekerheid om te gaan
  • De afwisselende activitieten waren prettig en logisch opgebouwd
  • Cijfer: 8,5

Training voor coaches

Laura Verhoog
Een fijne trainer die met passie, toewijding en professionaliteit haar vak verstaat en uitoefent. 
Met deze methodiek leer je de cliënt bewust te worden in welke patronen men onbewust is meegegroeid en wat voor een impact dit op hun eigen leven heeft. Daarnaast leert de methodiek hoe uit deze patronen te stappen om weer regie op het eigen leven van de cliënt te krijgen.  Voor mij een leerzame en goed training die ik met veel plezier in mijn praktijk toepas. Ik vind deze training een zeer welkome toevoeging. Daarnaast ervaar ik bij cliënten dat deze methodiek hun daadwerkelijk leert uit lastige patronen te kunnen stappen. 

Ik heb inmiddels zeer dankbare reacties van cliënten mogen ontvangen die weer regie hebben gekregen op hun eigen leven naast iemand met angst- en of dwang.

Presentatie aan huisartsen

Januari 2017
Naar aanleiding van een presentatie die ik heb gegeven aan een groep huisartsen en praktijkondersteuners:

‘Wij vonden haar verhaal leerzaam en zeer relevant voor de huisarts en de POH-GGZ. Het aanbod dat zij heeft op dit gebied is absoluut een toevoeging en de moeite waard om kennis van te nemen.’