Angst en dwang onder de kerstboom

Drie tips hoe je hier als naaste mee om kunt gaan

Het is kerstmis.
Overal verschijnen de kerstbomen, lichtjes in de tuin, brandende kaarsen in huis, cadeautjes, mooie wensen, gezelligheid. Een feest!
Of niet?

De realiteit

Niet iedereen kijkt uit naar kerst. Als je een gezinslid hebt die last heeft van angst of dwang, kan dit een periode zijn waarin het gezinsleven nog ingewikkelder wordt. Kerst is een feest van traditie, maar dat betekent dat de normale dagelijkse patronen worden doorbroken. Dat kan voor iemand met angst of dwang een groot probleem zijn.

Een aantal voorbeelden:

  • Een kerstboom is vies en mag niet in huis komen.
  • Elke avond moet nog langer en uitgebreider worden gecontroleerd of alles veilig is met de extra lichtjes en kaarsen.
  • Familiebezoek; voor veel mensen met angst of dwang vraagt dat veel aanpassing dat later moet worden geneutraliseerd met extra dwangrituelen.
  • Hoe kun je een cadeau geven aan de ander die dat van zijn/haar dwang niet mag aannemen?
  • Enz…

Het is lastig om dit aan de buitenwereld uit te leggen, dus doe je als partner of ouder alsof. Je speelt naar buiten toe weer het spel dat het zo gezellig is en tegelijk zijn de kerstdagen één bron van op eieren lopen en zorgen dat het thuis niet escaleert. Óf omdat de spanning bij je kind of partner zo hoog oploopt óf omdat de andere gezinsleden boos worden omdat het nu wéér niet gezellig is in huis.

Dit artikel heb ik geschreven voor Vrouw & Passie. Lees de tips en het volledige verhaal hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *